Installatiebedrijf Piso B.V.

Warmtewisselaar

Een warmtewisselaar is een apparaat dat het mogelijk maakt om warmte over te dragen van een vloeistof of gas op een ander gas of vloeistof,
zonder dat deze met elkaar in contact komen.

Een warmtewisselaar heeft in principe twee functies, namelijk:

  • Temperatuur regelen (verwarmen en koelen)
  • Warmte-uitwisseling (het hergebruiken van warmte die al in het proces zit)

Een warmtewisselaar is een energiezuinige toepassing, door warmte te hergebruiken bespaar je het milieu evenals je energierekening.

Warmtewisselaar en CV-ketel

Een warmtewisselaar kan worden gezien als het hart van de CV-ketel. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte die de verbranding van gas afgeeft zo rendabel mogelijk wordt gebruikt voor de verwarming van water, zonder dat deze rechtstreeks contact met elkaar hebben.

Werking van soorten warmtewisselaars

Warmtewisselaars zijn er in verschillende soorten, onderstaand worden de meest gebruikte uitgelegd.

Warmtewiel (warmtewisselaar lucht)

Een warmtewiel bestaat uit een ronde schijf opgebouwd uit lamellen, welke eenvoudig warmte of kou kunnen opnemen of afstaan. De luchttoevoer en luchtafzuiging van een luchtbehandelingskast liggen vaak naast elkaar. Het warmtewiel bevindt zich voor de helft in elk van deze delen. Bij de luchtafzuiging zullen de lamellen van het warmtewiel de warmte van de afzuiglucht opnemen, terwijl de luchttoevoer deze warmte zal afstaan. Dit proces kan zich blijven herhalen doordat het warmtewiel roteert. Bij deze rotatie wordt de warmte van de afzuiglucht afgestaan aan de verse, koude lucht van de luchttoevoer. Door dit proces is er veel minder mechanische opwarming verreist en kan het rendement van de warmteterugwinning oplopen tot wel 80%.

Platenwarmtewisselaar (warmtewisselaar water)

De platenwarmtewisselaar of platenwisselaar is de meest gebruikte warmtewisselaar. Een platenwisselaar is opgebouwd uit een frame met dunne, tegen elkaar aangedrukte, geribbelde platen. Deze platen zijn aaneengeschakeld door pakkingen, echter kunnen de platen ook worden vast gelast. Zo ontstaan er parallelle kanalen, zodat twee vloeistoffen afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Bij een temperatuurverschil tussen de twee vloeistoffen zal warmte van de warmere vloeistof worden overgedragen aan de koudere vloeistof via de platen. Een platenwarmtewisselaar kan eenvoudig worden geïnstalleerd en onderhouden. Twincoilsysteem Zoals de naam al enigszins verklapt bestaat een twincoilsysteem uit 2 warmtewisselaars, welke elk in een luchtstroom worden geplaatst. Deze warmtewisselaars zijn aan elkaar gekoppeld met een vloeistof circulatiesysteem. De warmte van de warme luchtstroom wordt afgegeven aan de koude luchtstroom. Doordat de twee luchtstromen niet bij elkaar in de buurt hoeven te zitten is het twincoilsysteem zeer flexibel.

Twincoilsysteem

Zoals de naam al enigszins verklapt bestaat een twincoilsysteem uit 2 warmtewisselaars, welke elk in een luchtstroom worden geplaatst. Deze warmtewisselaars zijn aan elkaar gekoppeld met een vloeistof circulatiesysteem. De warmte van de warme luchtstroom wordt afgegeven aan de koude luchtstroom. Doordat de twee luchtstromen niet bij elkaar in de buurt hoeven te zitten is het twincoilsysteem zeer flexibel.

Warmtewisselaar en vloerverwarming

Ook bij vloerverwarming wordt er gebruik gemaakt van een warmtewisselaar, namelijk de platenwisselaar. Water met een grote hoeveelheid zuurstofmoleculen is gevaarlijk voor een cv-ketel aangezien dit zorgt voor oxidatie (roestvorming) en de levensduur zal beïnvloeden. Door de cv-installatie en de vloerverwarming watertechnisch te scheiden zullen de zuurstofmoleculen de cv-ketel niet kunnen aantasten. De functie van een platenwisselaar in dit geheel is de warmte van de cv-ketel effectief overdragen op het water in de vloerverwarmingsbuizen.

De platenwisselaar heeft echter nog een andere functie bij een vloerverwarming. De vloerverwarmingsbuizen zijn niet geschikt voor erg hoge temperaturen, hierdoor is het warme water van de cv-ketel vaak te warm om dit rechtstreeks naar de vloerverwarmingsbuis te laten stromen. Om deze reden dienen de vloerverwarmingsbuizen te worden gescheiden zodat deze hun eigen optimale temperatuur kunnen behouden. Een thermostaat, pomp en platenwisselaar helpen hierbij door kleine hoeveelheden warm water te overdragen aan het buizenstelsel van de vloerverwarming.

De beste warmtewisselaar voor jouw situatie kopen?

Laat je vrijblijvend informeren door een van onze ervaren adviseurs. Samen nemen jullie jouw persoonlijke situatie door en de adviseur geeft je een vrijblijvend, passend advies.